Connect with us

BiH

Badnjak kreće ispred pekare „Stranatić“

Na pragu smo najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, kada se hrišćanski svijet priprema uz post i molitvu za doček najvećeg gosta ovog svijeta, Spasitelja svijeta Gospoda Isusa Hrista.

Jedan od najvećih praznika koji se slavi u cijelom hrišćanskom svetu jeste Božić – Rođenje Gospoda Isusa Hrista. Riječ Božić dolazi od bogić, deminutiv od bog – mali Bog; tako su Srbi tepali Bogu Koji je postao Čovjek od Duha Svetoga i Marije Djeve. Božić je narodni naziv za crkveni praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista ili, na crkvenoslovenskom, Roždestva Hristovog.

Na Badnji dan će se služiti večernja služba sa početkom u 17 časova, a zatim će biti osvećenje i paljenje Badnjaka, a posle toga ispovijest.

Ove 2016. godine će Badnjak po prvi put krenuti ispred pekare „Stranatić“ a na inicijativu Jove Stranatića i ljudi koji su se okupili kod sveštenika prote Đoke 27. decembra 2015. god. i dogovorili da Badnjak krene u 13 časova ispred pekare „Stranatić“, zatim će proći kroz Stranatić sokak, Bradaševića sokak, kraj korpare, kroz Zoranović sokak, zatim glavnim putem prema crkvi.

Darujmo Badnjak bombonama, slatkišima, i svim ostalim đakonijama. Sve će biti potrebno za proslavu Božića i Svetog Save (za pijukanje, svetosavske recitacije i ostalo).

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

Advertisement

Najnovije