Connect with us

BiH

Botajica – Sudar sa kombijem za prevoz radioaktivnog materijala

Na magistralnom putu u mjestu Botajica, opština Modriča, 13.03.3015. godine oko 03,15 časova dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali: putničko vozilo marke „VW polo“ kojim je upravljao M.S. iz Šamca i teretno vozilo marke „fiat dukato“ (kombi), kojim je upravljao R.B. iz Prijedora.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač M.S. je na licu mjesta smrtno stradao. Vozač R.B. i njegov suvozač B.M. zadobili su lakše tjelesne povrede. Dolaskom na lice mjesta policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj došli su do saznanja da je u kombiju, vlasništvo preduzeća iz Prijedora, prevožen radioaktivni materijal (iridijum 192) iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Beograd za potrebe preduzeća iz Prijedora. Odmah je obezbjeđeno lice mjesta i obavještena nadležna Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Nakon što je ovlašteni službenik Agencije utvrdio da tokom saobraćajne nezgode nije došlo do oštećenja i ispadanja izvora iz kontejnera u kome se nalazio radioaktivni materijal, te da nema opasnosti po ljude i okolinu, policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj izvršili su uviđaj kojim je rukovodio dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj. Uviđajem je utvrđeno da je do saobraćajne nezgode došlo kada je vozač M.S., koji se vozilom kretao u pravcu Modriče prešao u suprotnu saobraćajnu traku kojom se u tom momentu iz suprotnog pravca kretao kombi, prilikom čega je došlo do udara prednjeg lijevog dijela putničkog vozila u prednji lijevi dio kombija. Nakon sudara kombi je sletio sa kolovoza u kanal prevrnuvši se na bočnu stranu, dok se putničko vozilo zaustavilo na desnoj saobraćajnoj traci. Na dijelu magistralnog puta gdje se dogodila saobraćajna nezgoda u intervalu od 03,15 do 11,10 časova saobraćaj je bio u potpunosti obustavljen.

Vozila, koja su se kretala u pravcu Banja Luke i Doboja preusmjeravana su na alternativne pravce, na dionice puta prema Jakešnici i Podnovlju.

izvor: Ljerka Stanimirović  (CJB Doboj)

Advertisement

Najnovije