Connect with us

BiH

Modriča – Puštena u saobraćaj raskrsnica sa kružnim tokom

U Modriči je 03. maja 2016. godine zvanično puštena u saobraćaj prva novoizgrađena raskrsnica sa kružnim tokom, koja povezuje ulice Berlinska, Vojvode Stepe Stepanovića i Trg Jovana Raškovića.
Radovi koji su počeli 21. marta 2016. godine završeni su u rekordnom roku, za 35 dana. Raskrsnica je asfaltirana, postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija i hortikulturalno uređena.

Imajući u vidu povećanu gužvu u saobraćaju na tom dijelu, pogotovo u jutarnjim časovima kao i na kraju radnog dana ukazala se potreba za izgradnjom ove vrste raskrsnice. Programom kapitalnih ulaganja za 2015. godinu planirana je izgradnja raskrsnice ali zbog rješavanja imovinsko – pravnih odnosa projekat je realizovan ove godine.
Raskrsnica sa kružnim tokom je raskrsnica kombinovanog, neprekinutog toka saobraćaja koja pruža veliku sigurnost saobraćaja. Daje mogućnost velike gustine saobraćaja, manje buke, manje emisije štetnih gasova i smanjena je mogućnost saobraćajnih nezgoda.

Kružni tok ima unutrašnji radijus od 16 metara, sa saobraćajnom trakom širokom osam metara i to je prvi kružni tok na prostoru opštine Modriča. Za ovu investiciju iz budžeta opštine je izdvojeno oko 75.000 KM.

„Željeli smo da zvanično i svečano pustimo raskrsnicu u saobraćaj na ovakav način. Imali smo priliku da vidimo kamione i autobuse, da pored standardnog saobraćaja automobilima i oni nesmetano i potpuno bezbijedno prolaze kroz kružnu raskrsnicu. Kružne raskrsnice su jedan od najboljih, najsigurnijih i najbržih vidova ukrštanja saobraćaja. Ovaj kružni tok po veličini spada u srednji kružni tok, ali zadovoljava sve aspekte vezane za radijus kretanja kamiona, šlepera, kamiona sa prikolicom, autobusa i drugih učesnika u saobraćaju“, izjavio je Jovan Mišić, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju.
Prva raskrsnica sa kružnim tokom u Modriči je poklon gradu za vaskršnje i prvomajske praznike.

izvor: modrica.ba

Advertisement

Najnovije