Connect with us

BiH

Obilježene 24 godine od osnivanja Čete Miloševac VRS

Danas su polaganjem cvijeća na spomenik za 20 poginulih boraca i civila u Miloševcu obilježene 24 godine od osnivanja Čete Miloševac Vojske Republike Srpske (VRS)

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Miloševac Savo Ilić rekao je da je u odbrani Miloševca, stvaranju i odbrani Republike Srpske poginulo devet vojnika i 11 civilnih lica iz ovog mjesta.

– Milan Gunjević bio je prva žrtva odbrane sela od Hrvatskog vijeća odbrane iz Odžaka 5. maja 1992. godine – podsjetio je Ilić i naglasio da je miloševačka četa imala 405 boraca, a u selu, koje tokom rata nije palo u ruke neprijatelja, bilo je angažovano i 60 lica u Civilnoj zaštiti.

Ilić je rekao novinarima da su demobilisani borci VRS, nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata, nezadovoljni statusom u Republici Srpskoj.

Kćerka prve žrtve rata iz Miloševca Dijana Gunjević rekla je da je smrt oca, u njenoj 10 godini života, veliki udarac, kako za nju, tako i cijelu porodicu.

– Teško je bilo prolaziti kroz život bez oca koji je uglavnom i najveći oslonac djeci – istakla je Gunjevićeva i naglasila da je, pored završenog Fakulteta medicinske laboratorijske dijagnostike, prvi posao dobila u Odžaku u Federaciji BiH.
Dijana, koja je trenutno zaposlena u Domu zdravlja u Modriči, smatra da vlasti moraju više pažnje posvetiti zapošljavanju djece poginulih boraca kako ne bi morali da rade kod onih protiv kojih su se borili i od kojih su poginuli njihovi roditelji.

Cvijeće na spomenik poginulim Miloševljanima ispred Opštinske boračke organizacije položio je predsjednik Milutin Vračević, te načelnik opštine Modriče Mladen Krekić.

Advertisement

Najnovije