Connect with us

BiH

Pijani policajci se zabili u kamion ophodnje u toku uviđaja

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u noći između subote i nedjelje, 35 minuta poslije ponoći, u Rosuljama kod Jelaha. Na licu mjesta poginuo je vozač Golfa 2 Elvis Omić (21) iz Šija, a suvozaču inicijala E. K., njegovom prijatelju, ljekari Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) juče su se borili za život.

Omić je, krećući se velikom brzinom Golfom 2 iz Jelaha, kako smo saznali na licu mjesta, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u ogradu te se zabio u balvane pored ceste, a potom se nekoliko puta vozilo i prevrnulo. Ljekari koji su izašli na mjesto nesreće mogli su samo utvrditi smrt. Njegov prijatelj, kojeg su pronašli ispod automobila, davao je znakove života. Nakon dramatičnog izvlačenja, koje je trajalo pola sata, prebačen je u bolnicu i u kritičnom je stanju.

Uviđaj, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK, trajao je dugo u noć. Za to vrijeme na lice mjesta su počeli dolaziti i članovi porodice nesretnog Omića. Njegova sestra stigla je prva. Nakon što su policajci otkrili tijelo poginulog radi identificiranja, briznula je u plač. Prisutni su u nevjerici posmatrali potresne scene.

Noć je dramatičnijom učinio i još jedan događaj. Dok je, naime, trajao uviđaj tokom kojeg su policajci iz Jelaha postavili žutu traku na mjestu tragedije, a uz koju je bio parkiran kamion ophodnje ceste “Doboj puteva” s naizmjeničnim rotacijama, došlo je do saobraćajnog incidenta u kojem su učestvovali policajci iz Policijske stanice (PS) Usora Mario Zovko i Filip Katić.Zovko, koji je upravljao Opel Vectrom velikom brzinom, zakačio je prvo Audi A3 koji je bio ispred trake, a zatim se zabio u kamion. Iako se u neposrednoj blizini događaja nalazilo nekoliko osoba koje su posmatrale uviđaj, nasreću, niko nije povrijeđen. Policajci koji su obavljali uviđaj odmah su pozvali Zovku i Katića na alkotestiranje, što je prethodno naredio dežurni tužilac koji je bio na licu mjesta.

– Gdje su vam znakovi, zašto niste stavili trokut upozorenja da se dogodila nesreća – govorio je Zovko u vidno pijanom stanju, a očito je da, iako su bili postavljeni automobili s rotacijama, on ih nije vidio.

Nakon kraće rasprave s kolegama, podvrgnut je alkotestiranju. Alkotest je pokazao da je Zovko u krvi imao 1,69 promila alkohola. Policajac Filip Katić, Zovkin kolega koji je bio na mjestu suvozača, psovao je, galamio:

– Šta me imate testirati, nema potrebe, ja sam vaš kolega – vrištao je Katić.

U jednom trenutku situacija je bila na vrhuncu incidenta, jer je on odbijao sjesti u policijsko vozilo. Ali su ga kolege „na fin način” zamolile da to uradi.

– Mogao nas je sve pobiti koji smo stajali ovdje. Mogao je mene ubiti, udariti u policijski automobil, pa čak i na istražitelje ranije nesreće. Naletio je velikom brzinom – kazao nam je jedan od policajaca koji su obavljali uviđaj.

Tri sata poslije ponoći vučna služba je odvezla uništeni automobil Omića, te je nakon završetka uviđaja udesa koji je izazvao pijani policajac Mario Zovko saobraćaj ponovo pušten u promet.

izvor: avaz

Advertisement

Najnovije