Connect with us

Regija

U akciji „Alkohol“ sankcionisan veći broj vozača

U akciji „Alkohol“ sankcionisan veći broj vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola.

Analizom stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima koji su u operativnoj nadležnosti Centra javne bezbjednosti Doboj utvrđeno je da je u 2014. godini broj saobraćajnih nezgoda, u odnosu na 2013. godinu, smanjen za 2,8%, dok je broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica smanjen za 3,7% . Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima (-7,41%), kao i broj saobraćajnih nezgoda u kojim su lica zadobila teže povrede (-10,85%). Broj saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima ostao je na istom nivou kao i 2013. godini, dok je broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom smanjen za 2,33%.
Obzirom da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, uz prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila i ostale faktore, osnovni uzrok događanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, CJB Doboj je u periodu od 20. do 30.12.2014. godine proveo republičku akciju usmjerenu na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Tokom akcije kontrolisan je ukupno 521 vozač. Alkotestirana su 424 vozača, dok su dva vozača odbila da se podvrgnu alkotestiranju. Sankcionisano je 106 vozača kod kojih je alkotestiranjem utvrđeno da su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola. Najčešće utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu kretalo se od 0,3 do 1 g/kg, odnosno u 69 slučajeva, od čega su 5 lica bili „mladi vozači“. U 25 slučajeva utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 1 do 2 g/kg (od toga jedan „mladi vozač“) i istim je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana. Kod dva lica utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu preko 2g/kg i njima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornom vozilom u trajanju od dva mjeseca.
Vozači koji su upravljali vozilom u alkoholisanom stanju (108) odmah su isključeni iz saobraćaja, dok su lica koja su upravljala vozilom sa količinom alkohola u organizmu preko 1g/kg i lica koja su odbila alkotestiranje lišavani slobode. Svim sankcionisanim vozačima izdat je prekršajni nalog.
Iz saobraćaja su isključena i dva vozača za koje je utvrđeno da su upravljali vozilom pod dejstvom opojnih droga i isti su lišeni slobode, izrečena im je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornom vozilom u trajanju od jednog mjeseca i izdat prekršajni nalog.

Na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,3- 1 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola od 1-2 g/kg (kao i za vozače koji upravljaju pod dejstvom droga) novčana kazna iznosi 100,00 KM i više, a preko 2 gr/kg od 400,00 KM i više.

Centar javne bezbjednosti Doboj apeluje na vozače motornih vozila da, radi lične i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima, stanju puta i vremenskim prilikima, uz obavezno korištenje zimske opreme.

izvor: CJB Doboj – Ljerka Stanimirović

 

 

Advertisement

Najnovije