FOLLOW US ON SOCIAL

BANJALUKA, SARAJEVO – Olujni vjetar, jaka kiša i snijeg u višim predjelima stvorili su u petak brojne probleme građanima u BiH.

Saobraćaj se odvijao otežano na pojedinim dionicama, jaki udari vjetra nosili su krovove i čupali stabla, a bilo je i prekida u snabdijevanju strujom.

Na meteoalarmu za većinu krajeva bilo je izdato crveno i narandžasto upozorenje na jak jugo i olujni vjetar s udarima i preko 60 km/h.

Prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, samo na području Hercegovine palo je oko 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Na području Vlasenice i Milića jak olujni vjetar skidao je krove sa objekata i čupao drveće. Polomljena stabla su na nekoliko mjesta prepriječila puteve i zaustavila saobraćaj, a bilo je i prekida u snabdijevanju strujom.

Prema riječima Tome Đurića, tehničkog rukovodioca u vlaseničkoj elektrodistribuciji, bez struje je ostalo oko 500 domaćinstava.

I u Trebinju je jek vjetar izazvao brojne probleme. Od siline udara u trebinjskom naselju Rastoci vjetar je oduvao kontejnere sa jedne na drugu stranu ulice kojim prolaze automobili.

Obilne padavine na području Hercegovine nisu prouzrokovale plavljenja, ali su štabovi Civilne zaštite u pripravnosti i pripremaju ekipe u slučaju većih vremenskih neprilika.

Veseljko Elez, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, rekao je da situaciju u Hercegovini treba shvatiti ozbiljno, jer su najavljene obilnije padavine.

“Bolje je da smo u pripravnosti, da ne bismo kasno reagovali, a građani u slučaju bile kakve potrebe mogu pozvati besplatan broj 121 – Centra za obavještavanje”, poručio je Elez.

Iz Auto-moto saveza RS vozačima savjetuju opreznu vožnju i obavezno korištenje zimske opreme, a zbog snježnih nanosa saobraćaj se odvija usporeno te su pojedini regionalni putevi bili neprohodni.

Meteorolozi su za noć sa subote na nedjelju najavili novo naoblačenje s kišom u nižim i snijegom u višim krajevima.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS potvrdili su da nas očekuje veoma složena vremenska situacija za vikend, uz jake udare vjetra te smjenjivanje kišnih i snježnih intervala.

izvor: nezavisne