Connect with us

BiH

Japan donira 300.000 KM za Šamac i Doboj Jug

Vlada Japana doniraće sutra u Sarajevu oko 300.000 KM nepovratnih sredstava opštinama Šamac i Doboj Jug za sanaciju štete nastale u prošlogodišnjim poplavama.

Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki potpisaće sa direktorom Osnovne škole “Šamac” iz Šamca Slobodanom Čelikovićem ugovor o dodjeli granta od 150.300 KM za Projekat rekonstrukcije i dogradnje fiskulturne sale u ovoj školi, koja je pretrpjela oštećenja tokom prošlogodišnjih poplava.

Sa načelnikom opštine Doboj Jug Jasminkom Begić ambasador Jamazaki potpisaće ugovor o dodjeli granta od 150.904 KM za nabavku vozila za prikupljanje otpada.

Ova dva projekta finansiraju se sredstvima namijenjenim za sanaciju šteta od poplava jer su Šamac i Doboj Jug među opštinama koje su najviše stradale u majskim poplavama.

Ceremonija potpisavanja ugovora o dodjeli sredstava biće upriličena sutra u 11.00 časova u Ambasadi Japana u Sarajevu.

Ambasador Jamazaki krajem ove sedmice završava svoj mandat u BiH tako da će ova ceremonija biti njegovo posljednje javno obraćanje prije odlaska iz zemlje.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo uručiće ambasadoru Jamazakiju najviše priznanje te organizacije – Orden Evropskog pokreta BiH za lično zalaganje i doprinos razvijanju prijateljskih odnosa između Japana i BiH, kao i za kontinuiranu pomoć Vlade Japana u obnovi i razvoju BiH.

Advertisement

Najnovije