Connect with us

BiH

Kako da zaštitim svoj facebook profil

Otmičari koji su na cesti u Beogradu planski oteli dvogodišnju djevojčicu dok je šetala s majkom, sve informacije o boravištu djeteta pronašli su na facebook profilu njenog oca Damira Prenkovića.

Profil je bio otvoren (javan) i na njemu su se nalazile fotografije djevojčice te svi podaci o porodici. Njihova namjera je bila da otmu djevojčicu koja liči na kćerku otmičarke koja se sa suprugom spori na sudu za skrbništvo nad zajedničkim djetetom. Izbor otmičara pao je na Mašu, a preko profila na Facebooku saznali su i njeno boravište te očito sve potrebne podatke. Ovaj je slučaj još jedno upozorenje koliko društvene mreže i objavljivanje ličnih podataka mogu biti opasni.

—————————————————————————————————————————————-Da li je Vaš profil otvoren?!

Ukoliko pored svake Vaše objave, bio to status ili fotografija, stoji ikonica “globusa” , Vaša objava je javna, tako da je svi mogu vidjeti, bili Vam prijatelji ili ne.

milosevac fb

Kako da zaštitim svoj profil?!

Sve što je potrebno je da pored objave za koju ste ustanovili da je javna, kliknete na tu ikonicu globusa a potom iz padajućeg menija izabere opciju “Prijatelji”. Ovom opciju ograničili ste vidljivost Vaše objave, nju sada mogu vidjeti samo Vaši prijatelji.

Za svaki novi status, fotografiju i sve ostalo što objavljujemo u trenutku objave moramo ručno namjestiti kome će to što stavljamo biti vidljivo. Lijevo od opcije Post (objavi) nalazi se padajući meni sa opcijama za privatnost, gore već pomenutim.

fb_01

 

 

 

Savjeti:

1. Obratite pažnju na to kome šaljete zahtjeve za prijateljstvo, kao i koga prihvatate za prijatelja.

2. Ne padajte na provokacije kao što su ko me je izbrisao iz prijatelja, ko mi gleda profil i slično. Ne postoji način da se to utvrdi! To su aplikacije s namerom da dođu do vaših podataka.

3. Pazite kakve informacije dijelite sa Vašim “prijateljima”.

4. Provjerite podešavanja privatnosti, tako što ćete u desnom gornjem vrhu kliknuti na strelicu koja je okrenuta prema dole, a zatim izabrati Podešavanja, pa Privatnost. Ili ukoliko se ne možete snaći, kliknite ovdje. Tu se nalaze razne opcije šta se sve može podesiti.

 

Advertisement

Najnovije