FOLLOW US ON SOCIAL

Vedran Lukić (24) iz Kožuha, kod Doboja, osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na dvije godine zatvora jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pješak Mesud Buljubašić (58), iz dobojskog naselja Grapska.

Presudi je prethodilo potpisivanje sporazuma o priznanju krivice koji je Lukić sklopio sa Okružnim tužilaštvom u Doboju. Time je u potpunosti priznao da je, na današnji dan, 2013. godine automobilom “folksvagen bora” sletio u kanal, a potom udario u betonski most na kojem su se nalazila tri pješaka. Od siline udara vozilo je pregazilo Buljubašića, koji je na mjestu ostao mrtav, dok pješaci H. B. i U. H. nisu povrijeđeni.

– Nesreća se dogodila u 10.40 časova u mjestu Grapska, kod Doboja. Lukić je popio veću količinu alkohola i doveo se u stanje teškog pijanstva, sa koncentracijom od 2,54 promila alkohola u krvi. Iako je očigledno bio nesposoban za bezbjedno upravljanje automobilom, Lukić je svjesno prekršio zakonske propise i sjeo za volan, čime je ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost živote ljudi – navodi se u presudi.

Osim što je bio pijan, u presudi je navedeno i da je Lukić vozio prebrzo. Vještačenjem je utvrđeno da je u trenutku nesreće vozio brzinom od 87 kilometara na čas, na dijelu puta gdje dozvoljena brzina iznosi 50 kilometara na čas. Usljed toga, ali i činjenice da je bio pijan Lukić je u jednom momentu izgubio kontrolu nad automobilom i sletio u kanal s desne strane puta. Potom je udario u betonski most na kojem su se nalazila tri pješaka, a onda je došlo do udara vozila u Mesuda Buljubašića koji je na mjestu ostao mrtav. Obdukcijom je utvrđeno da je nesrećni čovjek zadobio višestruke povrede vitalnih organa i to srca, grudne aorte, jetre i pluća, kao i frakturu lobanje, rebara, karličnih kostiju, lijeve butne kosti, desne potkoljenice, usljed čega je iskrvario nasmrt.

U presudi se navodi da je optuženi Lukić dužan da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 1.631 marku, dok se supruga pokojnog Mesuda Buljubašića sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuje na parnicu, radi nadoknade štete.