Connect with us

BiH

Modriča – Prevarom od dvije starije osobe otuđen novac

Policijskoj stanici Petrovo, 06.10.2015. godine prijavljeno je da je nepoznati muškarac došao u kuću 77-godišnjakinje sa područja opštine Petrovo i predstavivši se kao lice koje vrši isplatu penzija, zatražio dokumentaciju koja je navodno potrebna radi daljeg ostvarivanja prava na penziju. Dok je oštećena tražila dokumenta, muškarac je iz njenog novčanika otuđio novac i sa obrazloženjem da treba „usitniti“ novac kako bi isplatio penziju, udaljio se u nepoznatom pravcu.
Policijskoj stanici Modriča, istog dana prijavljen je da su dva nepoznata lica na sličan način oštetili 73-trogodišnjakinju sa područja opštine Modriča. Dovodeći u zabludu oštećenu da su predstavnici Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, jedan od izvršilaca je odvlačio pažnju oštećenoj, dok je drugi izvršilac otuđio novac. Policijski službenici nadležnih policijskih stanica preduzimaju potrebne mjere i radnje na identifikovanju i pronalasku izvršilaca navedenih krivičnih djela koja su u ovim slučajevima okvalifikovani kao „Krađa“.

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj povremeno se pojavljuju slična krivična djela, kada izvršioci koriste neukost i neupućenost građana, u većini slučajeva lica starije dobi i dovodeći ih u zabludu da su predstavnici institucija, nevladinih organizacija ili lica koja pružaju medicinske usluge, zadobijanjem njihovog povjerenja, na prevaru otuđuju novac i druge vrijednosti.

Centar javne bezbjednosti Doboj apeluje na građane da budu oprezni u komunikaciji sa nepoznatom osobama, koje ne treba puštati u stan ili kuću a da se prethodno niste uvjerili u njen identitet. Ako se nepoznato lice predstavi kao službena osoba potrebno je zatražiti na uvid službenu iskaznicu. Građani ne trebaju dozvoliti da budu zavedeni uvjeravanjima nepoznatih osoba koje se predstavljaju svojim titulama, sposobnostima pružanja medicinske pomoći, mogućnostima da mogu obezbjediti određenu humaninatarnu
ili drugu vrstu materijalne pomoći ili nastupaju na sličan način. Ukoliko nepoznate osobe dođu sa sličnim ponudama, apelujemo na građane da o tome odmah obavjeste policiju na besplatan broj 122, te da pokušaju uočiti što više detalja o izgledu i odjeći te osobe, prevoznom sredstvu i drugim karakteristikama koje mogu pomoći na bržem otkrivanju izvršilaca koji prevarom građana ostvaruju ličnu materijalnu korist.

Advertisement

Najnovije