FOLLOW US ON SOCIAL

Putnički avion “erbas A320” sa 150 ljudi pao je u Alpima na jugu Francuske. Letelica je pripadala nemačkoj lou kost aviokompaniji “Džerman vings” koja posluje u okviru “Lufthanze”.

Ostaci aviona Airbus A320 kompanije Germanwings pronađeni su na 2.000 metara visine na francuskim Alpama u regiji Digne na jugu Francuske. Pošto se radi o vrlo nepristupačnom terenu, spasioci su do mjesta nesreće dolazili helikopterom. Kako javlja BBC, prva tijela su izvučena i napravljena je improvizirana mrtvačnica u gimnaziji u selu Seyne-Les-Alpes. Francusko ministarstvo saobraćaja i njemačka avijacija potvrdili su da nema preživjelih. Kako su kazali iz francuske avijacije, avion je naglo izgubio brzinu i nakon SOS poziva nestao sa radara 80 minuta nakon što je poletio iz Barselone.

Radnik hotela u Dinju, najbližem gradiću kod mesta tragedije, rekao je BBC-ju da je avion leteo “veoma nisko”. Nekoliko helikoptera sada nadleće mesto nesreće, a procenjuje se da će pristup mestu biti otežan zbog konfiguracije terena.

Avion “erbas” je tokom leta bio u kontaktu s kontrolom leta u Marseju. Poslali su im poruku: “Uzbuna, uzbuna!”, a pilot je zatražio vanredno sletanje, što je značilo da je kontrolni toranj morao da oslobodi pristup pisti od svih drugih letova. Sletanje obično počinje na visini od 5.000 stopa, ali avion “Džerman vingsa” je počeo da se spušta na 3.375 stopa po minuti. Stručnjak za avione Gerard Felcer rekao je da je avion već bio veoma nisko kada je poslao poziv u pomoć. On pretpostavlja da su piloti pokušali da se izbore s vanrednom situacijom i pre nego što su zatražili pomoć. Tada su, po svoj prilici, izgubili kontrolu nad avionom.

izvor: blic.rs