FOLLOW US ON SOCIAL

Stanovnici Obudovca, sela kod Šamca, gdje su potekle prve količine nafte u Srpskoj, vjeruju da će prvi litri “crnog zlata” koji su otkriveni u njihovom mjestu, ispisati novu istoriju ovog kraja!

Ekipi Pressa, koja je juče posjetila ovo selo, mještani su rekli da, iako priželjkuju da za koju godinu postanu bogati, kako kažu, kao arapski šeici ili ruski oligarsi, oprezni su kad je riječ o planovima za budućnost i mogućnostima koje bi im mogla donijeti ova skupocijena tečnost koja je otkrivena u blizini njihovih imanja.

S obzirom na to da je u Obudovcu veliki procenat stanovništva nezaposlen, većina mještana je skromna i ne maštaju o silnom bogatstvu i milionskim investicijama, nego samo da istraživanja i eksploatacija nafte donesu nova radna mesta.

STRANCI DOLAZE

Živan Ristić, automehaničar iz obudovačkog zaseoka Kojići, vlasnik je imanja na kojem se nalazi prva istražna naftna bušotina u RS. Vijest koju je prekjuče objavio ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, da je iz bušotine uzet uzorak čija prva analiza pokazuje da se radi o nafti dobrog kvaliteta, obradovala ga je, ali je skeptičan o pitanju koristi koju bi on i njegova porodica mogli imati od toga.

NASTAVLJA SE ISTRAŽIVANJE

Ministar Đokić prekjuče je potvrdio da je oko 5.000 tona nafte poslato na analizu, kao i da je potrebno obaviti dodatna istraživanja, kako bi buduća eksploatacija nafte na ovom mjestu bila opravdana i rentabilna.
Bušenje u Obudovcu izvodi preduzeće “Jadran Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije “Zarubežnjeft”, a radove su započeli krajem maja 2013. godine.

– Samo vičem, daj Bože! Ipak, najviše se uzdam u svojih deset prstiju i u ono što sam mogu da zaradim od svog rada, a sve drugo šta bude, dobro će doći. Možda stvarno za koju godinu, kada opet dođete u naše selo, mi budemo živeli u dvorcima i sarađivali sa bogatim Rusima, ali iskreno, sumnjam – ispričao je Ristić za Press.

On kaže da je za skoro dvije godine, koliko se eksploatiše nafta na njegovom imanju, dobijao novca u protivvrijednosti roda kukuruza na deset dunuma zemlje.

– Viđali smo mi ovdje često neke strance kako dolaze u skupocijenim automobilima i odijelima i odlaze do bušotine. Pričali su nam kako je otežavajuća okolnost što ovdje nema adekvatne infrastrukture, kao na primjer u Vojvodini, gdje se iz bušotine odmah nafta sprovodi u cijevi do rafinerije. Govorili su i da sve do 500 metara dubine, pripada onom čija je zemlja, a sve dublje je vlasništvo države – istakao je Ristić.

Perica Kojić sa porodicom živi u kući, prvoj do naftnog nalazišta. Priča da je deset godina obrađivao zemlju koja je sada zatvorena zbog bušotine. Na tom mjestu sadio je pšenicu, a svaki put prilikom oranja zemljišta, primijećivao je da je zemlja znatno crnja od uobičajenog.

– Ljudi u šali pričaju da ćemo postati šeici, a da će Obudovcem u zamjenu za naftu, poteći med i mlijeko – kroz smijeh priča Kojić.

RADE DANJU I NOĆU

Ispričao nam je da su mu radnici na bušotini rekli da je nafta izvađena na dubini od oko 2.300 metara. Ističe i da ih je unazad godinu i osam mjeseci svakodnevno sretao kako rade i danju i noću, bez prestanka.

Na pitanje kako vidi svoju budućnost za godinu ili dvije, Kojić odgovara:

– Iskreno nisam o tome razmišljao. Ali znate kako daleko čovjekova mašta može da ode, kad vam neko spomene mogućnost da se obogatite – zaključio je.

I ostalim Obudovljanima, koje smo juče sreli i sa njima porazgovarali, nafta je bila glavna tema. Dok jedni ne kriju svoje uzbuđenje što je njihovim mjestom poteklo “crno zlato”, drugi čak sumnjaju da je sve istina, pribojavajući se da bi ih neko mogao prevariti.

– Obišao sam pola svijeta. Nigdje nema ljepše zemlje i ljudi, nego što su naši, ali i nigdje tako komplikovanog sistema koji ne štiti malog čovjeka. Ipak, moramo vjerovati da će nam sada biti bolje. Obično je bivalo da onaj ko ima naftu, ima pare i moć – ocijenio je jedan mještanin Obudovca.

 

izvor: PressRS