Connect with us

BiH

Od 15. novembra obavezna zimska oprema za vozila

Centar javne bezbjednosti Doboj podsjeća vozače da od 15. novembra do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u zimskim uslovima. Na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, putnička i teretna vozila, kao i autobusi moraju posjedovati pneumatike sa gaznim slojem dubine najmanje četiri milimetra ili pneumatike sa ljetnim profilom uz posjedovanje odgovarajućih lanaca koji se postavljaju na  pogonske točkove u slučaju zimskih uslova. Pored navedenog, teretna vozila i autobusi moraju posjedovati i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg). Takođe, za sva motorna vozila, pneumatici na istoj osovini moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Doboj vršiće pojačanu kontrolu vozila u pogledu premljenosti zimskom opremom. Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za neposjedovanje zimske opreme izriče se novčana kazna od 40 KM.

Apelujemo na vozače da radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, pored zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korištenja zimske opreme, u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom, poštuju saobraćajna pravila i propise i ne konzumiraju alkohol prije i tokom vožnje.

Advertisement

Najnovije