Connect with us

Da li ste znali

Dali ste znali – Početak FK Posavine i prva utakmica

Prva generacija “Posavine” je daleke 1948.godine trasirala put budućim generacijama koje su uz uspone i padove koračale sve ove godine. Mnogi iz fudbalske familije “Posavina” više nisu među nama, zato ih se sjećamo zahvalni što su pomogli da zajedno stvorimo vječnu i jaku “Posavinu”.

Prvu loptu iz Modriče donio je u Miloševac 1948.godine Miljer Drinić gdje je po zadatku formiran fudbalski klub sa ciljem okupljanja omladine poslije rata. Do tada su igrali loptama od kravlje dlake i loptama “krpenjačama” (loptama od krpa).  Iste te godine stigla su i pravila igre a prvo fudbalsko igralište izgrađeno je pored crkve. Po sjećanju većine aktera za Posavinu 1948.godine su nastupali: Marko Gunjević i Branko Bradašević kao golmani, a igrali su: Novak Peranović, Simo Lukić – Pupo, Đorđe Todorović, Trifko Bradašević, Racko Ilinčić, Mitar Popović, Boško Tufekdžić, Ilija Todorović, Milan – Miljer Drinić, Ilija Gunjević – Relja, Cvijan Braašević i radnici na željeznici: Stjepan Kolak, Milan Trenkić i Milan Jerinić.

Miljer Drinić tvrdi da je prva utakmica odigrana u proljeće 948.godine protiv Crkvine na igralištu pored crkve u Crkvini, a sudio je Zdravko Stefanović. Posavina je prvu utakmicu izgubila sa velikim rezultatom.

izvor: Put do druge lige – Marko Raulić

Advertisement

Najnovije